Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua.

Gaudi

Lufthansa City Center

Telephone: +387 33 / 261635
Fax:
+387 33 / 261645
E-mail:
info@gaudi.ba

Marsala Tita 22,
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Putovanje na odmor

"Otvoren, avanturistički, ponosan i ohrabrujući: Sarajevo ni u kom slučaju nije 'lijep' glavni grad, ali njegova prekrasna bujnost čini ga jednim od najčešćih gradova u Europi", navodi Lonely Planet, najveći izdavač knjiga turističkih vodiča na svijetu.

Sarajevo je vodeće političko, društveno i kulturno središte Bosne i Hercegovine, istaknuto središte kulture na Balkanu, sa svojim regionalnim uticajem u zabavi, medijima, modi i umjetnosti.

Zbog svoje duge i bogate istorije vjerske i kulturne raznolikosti, Sarajevo je ponekad nazvan "Jeruzalemom Evrope" ili "Jeruzalemom Balkana".Jedini je glavni grad u evropi koji ima džamiju, katoličku crkvu, pravoslavnu crkvu i sinagogu unutar istog susjedstva.

Kao regionalno obrazovno središte, grad je također mjesto prvog trećestepenog obrazovanja na Balkanu u obliku islamskog sveučilišta nazvanog Saraybosna Osmanlı Medrese, danas dio Univerziteta u Sarajevu.
Premda se naselje na tom području proteže još u praistoriju, moderni grad je nastao kao osmansko uporište u 15. vijeku.

Sarajevo je tokom istorije privuklo međunarodnu pažnju nekoliko puta. 1885. godine Sarajevo je bio prvi grad u Evropi, a drugi grad u svijetu, odmah nakon San Francisca, koji je imao električni tramvaj, s punim radnim vremenom koji je prolazio kroz grad.1914. godine u Sarajevu je izvršen atentat na nadvojvodu Austrije Franca Ferdinanda, koji je potaknuo Prvi svjetski rat.Grad doživio razdoblje stagnacije u sklopu Kraljevine Jugoslavije.

Uspostava Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine unutar druge Jugoslavije dovela je do masovnog širenja Sarajeva, glavnog grada konstitutivne republike, koji je ugostio Zimske olimpijske igre 1984. godine.
Tokom četiri godine, od 1992. do 1996. godine, grad je pretrpio najdužu opsadu grada u istoriji savremenog ratovanja (1.425 dana) tokom rata u Bosni I Hercegovini i raspada Jugoslavije. Sarajevo je u poslijeratnoj obnovi već neko vrijeme najbrži je rastući grad u Bosni i Hercegovini. Svjetski turistički vodič Lonely Planet, zabilježio je Sarajevo kao 43. najbolji grad na svijetu, a u decembru 2009. godine uvrstio je Sarajevo među deset gradova koje trebate posjetiti.

2011. godine Sarajevo je nominovano za Evropski glavni grad kulture za 2014. Godinu. Također, grad će biti domaćin Evropskog Olimpijskog Festivala mladih 2019. godine.

Gaudi LCC

Naša agencija Vam pruža mogućnost da provedete najbolje vrijeme u ovom gradu, a prema Vašim interesima. Možete da bitate između muzejskih tura, posjete istorijskim spomenicima, učenja o bosanskoj tradiciji, kulturi ili umjetnosti, uživanja u spa centrima, degustaciji poznate bosanske kuhinje ili što Sarajevo čini svjetski poznatim – noćni život.

Možemo Vam pomoći odabrati najbolja mjesta za boravak u Sarajevu, udobna putovanja, posjetiti najzanimljivije znamenitosti, jednom riječju, možemo organizovati Vaše putovanje na osnovu - ključ u ruke.

Vaša je odgovornost samo da se opustite i zaista uživate.
Ali prije svega - kontaktirajte turističku agenciju Gaudi Lufthansa City Center.